Schoolkoeken met chocolade

schoolkoeken met pure chocolade
  • 30 min
  • 8 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Deze knapperige schoolkoeken met pure chocolade zijn een feestje om mee te nemen naar school.
Je maakt ze met havermout, roomboter en pure chocolade en zoet ze met natuurlijke suikers. Deze winnen het van de voorverpakte koeken in de supermarkt. Je bakt ze op eigen risico, want ze zijn in no-time op.

Gelukkig zijn er heel veel varianten mogelijk zodat je lekker kunt variëren. Goed voor de smaakontwikkeling én variatie aan voedingsstoffen.

Vervang bijvoorbeeld de vanille voor speculaaskruiden, de pure chocolade voor rozijntjes. Maak een versie met grof gehakte cashewnoten of walnoten. Je kunt de noten ook weglaten en verschillende meelsoorten gebruiken. Kastanjemeel is zoet van smaak. Bakbananenmeel bevat veel vezels en geeft de koek weer een hele andere smaak.

Kortom, met dit basisrecept kun je een koek maken die bij jullie smaakvoorkeuren past.
Leuk als kadootje voor de leerkracht aan het einde van het schooljaar!
Koop een zakje, doe je zelfgebakken koekjes erin, download het label gratis in de webshop en plak deze op de zak. Daarna versiert je kind de zak met stickers, glitters of tekeningen en kan hij de leerkracht verrassen. Dat tovert vast een lach tevoorschijn bij allebei.

Het recept is voor ca. 20 koeken van 5 cm doorsnede. Je kunt ze natuurlijk ook groter of kleiner maken. Bij een groter formaat verleng je de baktijd met ca. 3 minuten en bij een kleiner formaat verkort je de baktijd. Houd de oven goed in de gaten. De koekjes moeten stevig aanvoelen maar zijn nog niet knapperig. Dat worden ze na het afkoelen buiten de oven. Veel plezier met bakken van deze schoolkoeken met pure chocolade!

Ingrediënten 20 stuks

  • 150 gram havermout
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 gram vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 stuk ei
  • 80 gram roomboter
  • 20 gram pure chocolade

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

02

Doe de havermout, boekweitmeel, kokosbloesemsuiker, zout en vanille bij elkaar in een kom.

03

Snijd de roomboter in blokjes en voeg toe. Voeg ook het ei toe. Meng met je handen tot een deeg. Zorg dat de stukjes boter goed vermengd zijn.

04

Hak de pure chocolade in stukjes en meng door het beslag. Verdeel het beslag in porties en rol er balletjes van. Als het beslag te plakkerig is kun je je handen nat maken.

05

Leg het bolletje beslag op de bakplaat en druk aan met de palm van je hand. Hoe dunner de koek, hoe knapperiger hij wordt. Laat je de koek iets dikker dan blijft hij iets zachter, dat is ook heerlijk!

Maak het nóg voedzamer met:

  • vervang boekweitmeel door amandelmeel (gezonde vetten en vezels)
  • voeg gehakte hazelnoten of pecannoten toe (gezonde vetten en vezels)
  • serveer met een bolletje fruitijs gemaakt van bevroren mango en banaan (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

85 Kcal

per portie

9,7 g

Koolhydraten

4,4 g

Vet

2 g

Eiwit

1 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het