Amandelkoeken met fruitspread

Amandelkoeken met fruitspread
  • 30 min
  • 8 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Verrukkelijk zijn ze! Deze glutenvrije amandelkoeken met fruitspread. Dé gezonde variant op jamkoekjes. Je kunt ze vullen met elke smaak die je maar wilt. Vanwege het EK heb ik ze in een oranje jasje gegoten en gevuld met perzik fruitspread.

Daarvoor gebruik ik de fruitspread FiordiFrutta. Je kunt ook een alternatief kiezen. Het verschil met reguliere jam is dat deze fruitspread gemaakt is van 65% fruit (i.p.v. 65% suiker bij reguliere jam). Eigenlijk 100% fruit, want deze fruitspread is gezoet met appelsap en als geleermiddel wordt pectine gebruikt, wat van nature in appels zit. Veel voedzamer en vriendelijker voor kleine lijfjes, en die van jou.

Het deeg van de koeken is gemaakt van amandelmeel. In dit recept combineer ik het met rijstmeel en boekweitmeel. Daarmee houd ik de kosten acceptabel, want amandelmeel is duurder dan meelsoorten gemaakt van (pseudo)granen. Je kunt variëren met andere meelsoorten en de verhoudingen aanpassen naar je eigen smaak.

Roomboter geeft een volle smaak aan deze amandelkoeken met fruitspread. Wil je graag een zuivelvrije variant dan kun je ook kokosolie gebruiken of een deel notenpasta en kokosolie gebruiken. De smaak wordt dan natuurlijk anders, maar ook erg lekker! Veel plezier met bakken!

Ingrediënten 12 koeken

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 snufje zout
  • 75 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 12 theelepel fruitspread

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160 graden.

02

Doe de amandelmeel, boekweitmeel en rijstmeel bij elkaar in een kom.

03

Voeg daar de kokosbloesemsuiker en een snufje zout aan toe.

04

Snijd de roomboter in blokjes en voeg toe aan het meel-suikermengsel.

05

Voeg het ei toe en kneed alles goed door elkaar tot een soepel deeg.

06

Je kunt ervoor kiezen om het deeg een half uur in de koelkast te laten rusten wanneer deze erg zacht is geworden door het kneden. Verpak dan het deeg in plastic folie en haal na een half uur uit de koelkast om te verwerken. Is het deeg stevig genoeg om balletjes van te rollen? Dan kun je verder gaan met de volgende stap.

07

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 12 porties (of minder porties als je gaat voor grote koeken). Rol een balletje van het deeg, leg deze op de bakplaat en druk een beetje aan zodat het koekje iets platter wordt.

08

Druk nu met de bolle kant van een theelepel een kuiltje in het deeg. Vul dit kuiltje met een theelepel fruitspread. Herhaal tot het deeg op is.

09

Plaats de koekjes in de voorverwarmde oven en bak in ca. 20 minuten goudbruin.

010

Laat afkoelen buiten de oven en daarna is het smikkelen! Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel of glazen pot buiten de koelkast. Ze blijven zeker 3 dagen goed.

Maak het nóg voedzamer met:

  • combineer verschillende meelsoorten (mineralen)
  • garneer de rand van de koekjes met geschaafde amandelen (gezonde vetten en eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

149 Kcal

per portie

13 g

Koolhydraten

9,9 g

Vet

3,2 g

Eiwit

1,5 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het