Pancakes met pompoen en speculaaskruiden

Pancakes met pompoen en speculaaskruiden
  • 30 min
  • 9 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Dit is een makkelijke manier om extra groenten aan je voedingspatroon toe te voegen zonder dat je gezin gelijk in de ankers gaat. Met deze fluffy pancakes zet jij een voedzaam ontbijt op tafel die in de smaak valt bij het hele gezin. In deze pancakes met pompoen zitten vitaminen en mineralen, eiwitten, vezels en gezonde vetten. Maak je geen zorgen over kritische eters. De pompoen zie je niet meer terug, maar het geeft wel de lekkere zoete smaak aan je pancakes. En bijkomend voordeel: alleen natuurlijke suikers in dit recept!

Pancakes waar je buik van vult
Met deze luchtige pannenkoekjes zijn alle buikjes zo gevuld! Ze zijn enorm voedzaam door de pompoen, amandelmeel en eieren. Daarom ga ik voor dit recept uit van twee pannenkoeken per persoon voor het ontbijt. Maak gelijk een hele voorraad voor later in de week. Je kunt de pancakes zeker 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Invriezen kan ook!

Variatietips
Met dit recept kun je zelf variëren. Kies voor een topping van Griekse yoghurt, gebruik zomerfruit uit de diepvries en warm deze op, versier met stukjes gebakken peer of besprenkel met granaatappelpitjes. De speculaaskruiden kun je vervangen door kaneel of combineren met gemberpoeder voor wat extra pit. Ook in meelsoorten kun je variëren. Bak ze met speltmeel als je geen glutenvrije variant wilt maken of vervang de amandelmeel voor hazelnotenmeel.

Ingrediënten 4 personen

  • 150 gram pompoen
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 9 gram speculaaskruiden
  • 2 stuk Medjool dadels
  • 2 stuk ei
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel appelazijn

Bereiding

01

Week de dadels in een kopje met warm water. Dan worden ze nog sappiger.

02

Schil de pompoen en snijd in stukken. Maal in de keukenmachine fijn.

03

Voeg de overige ingrediënten, inclusief de dadels zonder het weekvocht, eraan toe behalve de bicarbonaat en appelazijn.

04

Meng de bicarbonaat en appelazijn met elkaar en voeg toe.

05

Draai nu tot een glad beslag.

06

Verwarm de koekenpan en doe er een scheutje (kokos)olie of roomboter in. Pak een serveerring van 8 cm doorsnede en schep daarin een eetlepel beslag. Bak tot de bodem stevig genoeg is om om te draaien. Bak nog ca. 3 minuten aan de andere kant. Herhaal tot het beslag op is.

Maak het nóg voedzamer met:

  • maak een topping van geroosterde pecannoten (gezonde vetten, vezels en eiwitten)
  • voeg extra zoet toe met ahornsiroop (natuurlijke suikers)
  • kook cranberry's totdat deze open ploppen en serveer erbij (vitaminen en mineralen)
  • voeg een schep hangop of Griekse yoghurt toe (eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

232 Kcal

per portie

20,5 g

Koolhydraten

14,5 g

Vet

8,5 g

Eiwit

4,5 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het