Deze speltpannenkoeken met appel en ahornsiroop zijn een grote hit bij ons thuis. Pannenkoeken zijn heel eenvoudig zelf te maken en goedkoper dan een voorverpakte mix. Bovendien bevatten deze ingrediënten flink wat voedingswaarde door te kiezen voor meel in plaats van bloem. Het verschil zit hem in het vliesje van de graankorrel. Daar zitten de voedingsstoffen in en bij meel wordt deze gewoon mee genomen tijdens het malen. Je leert het allemaal in stap 3 van het stappenplan.
Voor dit recept heb je speltmeel en boekweitmeel nodig. Omdat ik de pannenkoeken op smaak breng met kaneel en een snufje zout is het wat mij betreft niet nodig om melk te gebruiken. Water smaakt ook heerlijk en is een stuk goedkoper. Dit is een vrij stevig beslag. Wil je dunnere pannenkoeken? Voeg dan extra water toe. Voor een glutenvrij pannenkoekenbeslag kun je dit recept voor boekweitpannenkoeken gebruiken.
Als topping gebruik ik appel. Dit is toegankelijk voor kids, het hele jaar door verkrijgbaar en combineert heel goed met kaneel. Fleur je pannenkoeken nog meer op met andere soorten fruit, zoals bessen, mango, frambozen. Kijk gewoon wat in het seizoen is. Dat is op z'n lekkerst en goedkoopst.
Suikerstroop kun je vervangen voor ahornsiroop, dat is een natuurlijke suiker die gewonnen wordt uit een boom. Dit 'gouden goedje' wordt letterlijk uit de boomstam getapt. Bijzonder wat de natuur ons brengt. Ahornsiroop is vrij prijzig. Een goedkoper alternatief is appelstroop of fruitspread. Kijk wel even of ze van 100% fruit zijn gemaakt.
Dit recept is ook geschikt om als wrap te gebruiken. Geef je de pannenkoeken een keer als verrassing mee in de lunchtrommel? Rol ze op en snijd ze alvast in hapklare reepjes. Dat wordt smullen!
01
Zet alvast een koekenpan op de warmtebron, middelhoge temperatuur. Dan wordt de pan goed heet en lukt ook je eerste pannenkoek goed.
02
Maak het beslag door speltmeel, boekweitmeel, kaneel en zout door elkaar te roeren. Gebruik een garde en meng het water en de eieren erdoor. Kluts tot het een glad beslag is. Het beslag is grover van structuur door het gebruik van meel in plaats van bloem.
03
Verhit een scheutje olie in de pan, giet een lepel beslag erin. Als de randen van de pannenkoek droog worden kun je de appel erin leggen. Is de hele bovenkant droog? Draai de pannenkoek dan om en bak nog een minuut aan de andere kant. Herhaal dit totdat het beslag op is.
04
Serveer de pannenkoeken met een snufje kaneel en scheutje ahornsiroop naar smaak. Je kunt ook appelstroop gebruiken als natuurlijke suiker of een fruitspread. Kijk dan wel even of die producten van 100% fruit zijn gemaakt.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!