Dit recept voor boekweitpannenkoek staat bij ons wekelijks op de ontbijt of lunchtafel. Onze dochter kon niet wachten om ervan te smikkelen. Boekweitmeel is een glutenvrije meelsoort en daardoor vriendelijker voor je darmen dan tarwemeel of bloem. Je darmen spelen een grote rol in de opname van voedingsstoffen en daarmee in je algehele gezondheid. Door zorgvuldig een keuze te maken in ingrediënten kun je je gezondheid met voeding ondersteunen.
Met dit recept wil ik laten zien dat je eenvoudig zelf pannenkoeken kunt maken en niet gebonden bent aan kant-en-klare pannenkoeken of pannenkoekenmix. Het is bovendien een stuk goedkoper! En het leuke is, je kunt je eigen draai eraan geven. Dit is een basisrecept met één meelsoort. Boekweitmeel heeft een uitgesproken smaak. Je kunt je kindje hier stap voor stap aan laten wennen door eerst een kleine hoeveelheid te combineren met speltmeel. Hier is een basisrecept voor pannenkoeken gemaakt met speltmeel. Experimenteer er lekker op los. Vervang bijvoorbeeld de helft van de boekweitmeel voor speltmeel, kastanjemeel of amandelmeel. Daarmee krijg je weer een hele andere smaak.
Voeg smaakmakers toe zoals vanillepoeder, anijs of piment. Maak een zoet belegde pannenkoek zoals deze met appel of beleg de pannenkoek hartig. Voeg een flinke lading gegrilde groenten toe of hummus met sla.
Ahornsiroop is een natuurlijke suiker waarmee je de traditionele pannenkoekenstroop (geraffineerd product) kunt vervangen. Bouw stap voor stap het gebruik van suiker, ook natuurlijke suikers, af door de hoeveelheid te verminderen. Een alternatief voor ahornsiroop is appelstroop. Bekijk wel even de ingrediënten of deze is gemaakt van 100% appel(sap). In stap 2 van het online stappenplan bouw je het gebruik van suikers langzaam af. Daarmee vermindert ook je hunkering naar zoet en zoete tussendoortjes. Je zult zien dat je na het afronden van stap 2 al een hele vooruitgang in je energielevel ziet gedurende de dag.
Het recept voor boekweitpannenkoek maak ik met water. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden pannenkoeken wilde maken, maar geen melk in huis had (vandaag de dag ook niet, maar nu bewust). Zo onzeker als ik in de keuken was, ging ik eerst op internet zoeken of het ook kon met water. Daar stond van wel, dus proberen maar! En het was verrassend lekker. Bovendien een stuk goedkoper.
Boekweitpannenkoek met appel, kaneel en ahornsiroop is een fijn ontbijtje voor het in weekend. Duik samen de keuken in! Wist je dat kaneel helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren? Naast een fijne smaakmaker dus ook een winst voor je gezondheid!
Eet smakelijk!
01
Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg al roerend met een garde de twee eieren en het water toe. Roer tot een glad beslag.
02
Snijd de appel in dunne plakjes. Je kunt ervoor kiezen om de appel mee te bakken in de pannenkoek of later als versiering op de pannenkoek te leggen. Heerlijk met wat extra kaneel en een scheutje ahornsiroop.
03
Verwarm een scheutje olie of klontje roomboter in de pan en giet een lepel beslag erin. Leg de plakjes appel erop. Bak de pannenkoek op hoog vuur in ca. 3 minuten gaar. Je kunt de pannenkoek omdraaien als de bovenkant droog is.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!