Brood is populair! Daarom een lekker recept met verse broodjes van de natuurlijke bakker voor een broodje hummus met sla en kiemgroenten.
Kleine stappen met groots resultaat
Misschien niet een recept wat je verwacht op een website van een orthomoleculair therapeut, maar met dit recept wil ik je laten zien dat je bij het veranderen van je voedingspatroon niet in grote stappen hoeft te denken. Je kunt bij de keuze van producten die je al kent al een verandering voor je gezondheid maken. Bij brood kun je op heel veel dingen letten om een Voedstapje te zetten naar een gezonder eetpatroon.
Hier kun je op letten bij het kopen van brood
Zoals welk soort graan is ervoor gebruikt, is het brood gerezen met natuurlijke desem of met gist, zijn er hulpstoffen toegevoegd, zijn de ingrediënten van biologische afkomst? In principe heeft brood alleen een graan als basisstof nodig, een beetje zout, water en een rijsmiddel zoals desem of gist. Al het andere is opsmuk. Soms met een positieve werking op je gezondheid, zoals het toevoegen van zaden en pitten. Maar soms ook met een negatieve lading zoals het bruin kleuren van brood met melasse (suiker). Laat je niet misleiden en kijk dus even op het etiket of vraag bij de bakker naar de ingrediënten.
Wat doet brood voor je gezondheid
Brood is meestal gemaakt van tarwe. Tarwe is een graansoort die ver is doorontwikkeld in de loop der jaren en daardoor ook verder van de natuur afstaat. Tarwe tast je darmslijmvlies aan. Je darmslijmvlies is de barrière die voedingsstoffen doorlaat naar je bloedbaan en schadelijke stoffen tegenhoud. Als deze niet sterk genoeg is kun je daar klachten van krijgen zoals een opgeblazen gevoel in je buik, allergische reactie of een wazig gevoel in je hoofd. Wist je dat eczeem en astma ook een verband hebben met de sterkte van je darmslijmvlies? Luister altijd goed naar je lijf, nadat je iets hebt gegeten.
Hoe zit dat met spelt?
Spelt is een oudere graansoort waar veel mensen beter op reageren. Kies voor een speltbrood dat gemaakt is van volkoren granen. Daar zit het vlies nog omheen waardoor de meeste voedingsstoffen blijven behouden en je darmen profiteren van de vezels. Maar ook hierbij adviseer ik, luister altijd naar je eigen lijf. Ben je er niet zeker van of tarwe en spelt de klachten veroorzaken? Probeer dan een keer om een maand deze producten uit je voedingspatroon te halen. Lijkt dit een onmogelijke opgave? Je kunt het! Stuur even een berichtje en ik help je er graag bij.
Voedzaam beleg
De voedingswaarde van brood verhoog je door de keuze van beleg. Wist je dat granen en peulvruchten samen de perfecte combinatie zijn om flink wat eiwitten binnen te krijgen? Ze vullen elkaar perfect aan in de samenstelling van aminozuren. Voeg daarnaast vitaminen en mineralen toe met groenten. Zoals bij dit broodje hummus met sla en kiemgroenten.
Hummus, waar kun je op letten?
Je kunt hummus kant-en-klaar in de winkel kopen. Kijk je even naar de ingrediënten? Herken je ze allemaal en zijn ze puur? Wil je geen speurneus uithangen in de supermarkt dan kun je het ook zelf maken van pure ingrediënten volgens dit recept voor hummus.
Wij eten niet zo heel vaak brood dus als ik dan een recept ermee maak, vliegen ze erop af! Helemaal als het gezellig op een borrelplankje staat. Veel plezier met maken!
01
Snijd je verse brood doormidden en smeer de hummus erop.
02
Doe de sla en kiemgroenten ertussen en vouw dubbel.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!