Knapperige pindakaaskoeken (glutenvrij)

knapperige pindakaaskoeken (glutenvrij)
  • 30 min
  • 10 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Het is half 2 en over een half uurtje komen de kids uit school. Ai! De kasten zijn leeg, op wat fruit na had ik niks meer in huis. Tijd om de handen uit de mouwen te steken, want onze oudste (10) kijkt altijd direct nadat hij thuiskomt of er wat lekkers in de kast ligt. Ligt dat er niet? Dan begint de middag niet zo gezellig.

Gelukkig heb ik altijd een flinke voorraad meel, vetten en een eitje in huis. Pindakaas is ook vaste prik bij ons en dus werden het pindakaaskoeken. Je hebt nodig: een beetje amandelmeel, havermout, pindakaas, kokosbloesemsuiker en een eitje. Ik voegde er nog wat vanillepoeder aan toe en mijn persoonlijke favoriet in koeken is roomboter. Je kunt de roomboter ook vervangen voor kokosolie.
Binnen een half uurtje rook het huis naar zelfgebakken koekjes met de geur van pindakaas. Dat is lekker thuiskomen!

In veel schoolkoeken zit niet veel voedzaams. Dit is een beter alternatief met langzame koolhydraten, vezels, gezonde vetten en eiwitten. Het kost je slechts 10 minuten voorbereidingstijd. Waar wacht je nog op? Verras je kids met deze knapperige pindakaaskoeken in hun snacktrommeltje. Ook leuk om samen met elkaar te maken of als traktatie weg te geven.

Probeer ook eens deze havermoutkoekjes met pure chocolade of deze voedzame kokosbollen.

Ingrediënten 15 stuks

  • 150 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 gram vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram pindakaas
  • 1 stuk ei
  • 1 theelepel appelazijn
  • 1 theelepel bicarbonaat

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

02

Maal de havermout fijn in een keukenmachine (of gebruik havermeel). Doe de havermeel in een kom en voeg daar de overige ingrediënten aan toe, behalve de bicarbonaat en appelazijn. De bicarbonaat meng je met appelazijn in een apart bakje en voeg je daarna toe aan het deeg. Dit brengt lucht in de koeken. Kneed vervolgens alles goed door tot een soepel deeg.

03

Verdeel het deeg in 15 porties en vorm balletjes. Druk de balletjes iets aan en leg op de bakplaat. Maak met een vork een ruitpatroon in het koekje en bak de koekjes in 20 minuten goudbruin.

04

Laat afkoelen buiten de oven zodat ze lekker knapperig worden. Eet smakelijk! De koeken kun je minimaal 3 dagen bewaren in een afgesloten trommel, maar ik denk niet dat ze dat halen;)

Maak het nóg voedzamer met:

  • een handje fijngehakte ongebrande noten door het deeg (vezels en eiwitten)
  • een handje kokosrasp door het deeg (vezels)
  • gebruik de koekjes voor nicecream. Meng bevroren mango met een banaan in de keukenmachine tot ijs (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

113 Kcal

per portie

10 g

Koolhydraten

7,2 g

Vet

3,6 g

Eiwit

1,6 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het