Voor dit vegetarische gerecht sta je echt maar 10 minuten in de keuken. De oven doet de rest! Hoe heerlijk is dit op een doordeweekse dag als je net iets later thuis bent dan gehoopt, en er 's avonds weer sportafspraken staan. Even de groenten grof snijden (of kies voor voorgesneden groenten voor extra gemak), een beetje olie en harissakruiden erop en in de oven schuiven. Ondertussen zet je een pan met water op voor de quinoa welke in 10 minuten gaar is.
Deze quinoa met geroosterde pompoen en spruiten is ook verrukkelijk als hij is afgekoeld, een voedzame maaltijdsalade. Maak dus gelijk een portie extra om te zorgen voor een lekkere lunch voor de volgende dag. Ik breng hem op smaak met harissakruiden. Pas de hoeveelheid aan naar je eigen smaak (en die van je gezin), want Harissa is een rode peper die vrij pittig is.
Quinoa bevat als plantaardige voedingsmiddel alle essentiële aminozuren. Dat zijn de bouwstenen voor eiwitten die je lichaam via voeding moet binnenkrijgen om vervolgens te gebruiken voor groei en herstel van je lijf. Onthoud dat kinderen en sporters er iets meer van nodig hebben. Ook als je ziek bent en je lijf moet herstellen is het verstandig om te zorgen voor voldoende eiwitten in je voeding. Quinoa is een plantaardige bron van eiwitten. In het stappenplan leer je in stap 5 hoeveel je nodig hebt en welke eiwitrijke voeding je allemaal kunt eten. Ik verklap alvast: dat is meer dan je denkt! Want wist je bijvoorbeeld dat spruitjes een van de eiwitrijkste groente is? Om het eiwitgehalte van dit recept nog meer op te hogen geef ik je straks nog een paar tips.
Met deze kom aan fastfood heb je een voedzame maaltijd. Varieer naar je eigen smaak met verschillende soorten groenten en kruiden. Voor kleine kinderen geeft de pompoen ook al heel veel smaak aan het gerecht. Voeg een scheutje goede kwaliteit extra vierge olijfolie toe. Zo leer je ze van jongs af aan wennen aan de pure smaken van een product. Wil je toch specerijen toevoegen? Kies dan voor milde kerriekruiden of een snufje kaneel.
Eet smakelijk!
01
Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
02
Verwijder de schil van de pompoen en snijd in stukken of plakken van ca. 1 cm dik. Halveer de spruiten. Verwijder de schil van de uien en snijd de ui in parten. Leg alle groenten op de bakplaat.
03
Sprenkel een paar eetlepels olijfolie over de groenten en verdeel de harissakruiden erover. Hussel even goed door elkaar en plaats dan in de voorverwarmde oven. Laat ca. 20 minuten garen. De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de stukken dus houd goed in de gaten.
04
Bereid de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking. De kooktijd bedraagt ca. 10 minuten. Je kunt dit ook een avond vantevoren doen.
05
Schep een portie quinoa op een bord en verdeel de groenten erover. Voeg een extra scheutje olijfolie toe en eventueel een handje rucola en geroosterde, geschaafde amandelen om de maaltijd extra voedzaam te maken. Zie ook onderstaande tips!
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!