Voor mij een beetje jeugdsentiment, maar dan een tikkeltje gezonder gemaakt. Deze stamppot witte kool met nasikruiden , zoete aardappel en gehakt is een blijvertje. Vroeger aten wij thuis in de winter vaak deze stamppot met witte kool, aardappelen, nasikruiden, gehakt en een flinke lepel appelmoes. Eigenlijk hoeft er niet zoveel te veranderen om er een gezonde draai aan te geven. Ik vervang de aardappels voor zoete aardappel en maak de appelmoes zelf!
Stamppot is zo eenvoudig om te maken. Je hebt vaak aan één pan genoeg, zet het op, even wachten, stampen en klaar! Gebruik dit recept gerust om nieuwe varianten te bedenken waar jij blij van wordt. Kies voor een stamppot liever zoete aardappelen dan ‘gewone’ aardappelen. Je darmen reageren er beter op, want je darmslijmvlies loopt geen schade op. Als je de voordelen van afgekoelde aardappelen wilt benutten kun je de zoete aardappel vooraf koken. Het afkoelen heeft als voordeel dat zich boterzuur vormt in de aardappel. Boterzuur draagt onder andere bij aan een gezonde darmflora.
Overigens smullen je darmen ook van witte kool! Echt een ondersteunende maaltijd dus deze stamppot witte kool met nasikruiden, zoete aardappel en gehakt.
Wil je er een vegetarische variant van maken, laat dan het gehakt weg en voeg eventueel wat nootjes toe. De stamppot breng je op smaak met de nasikruiden. Ik koop vaak een kant-en-klare mix (bijv. van Het Blauwe Huis). Kijk altijd even op de verpakking of er geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Je komt soms de meest vreemde ingrediënten tegen voor een kruidenmix, zoals dextrose (lees: suiker!). Wel de kruidenmix 5 minuten voordat je het gebruikt.
Probeer je het een keertje? Een ideale maaltijd om je week voedzaam mee te beginnen en bijkomend voordeel, hij staat snel op tafel en je hebt weinig afwas.
*Recept voor zelfgemaakte appelmoes*
Het maken van appelmoes is een leuk klusje voor de kids. Dit recept is van onze zoon Denvi (5), hij maakte dit op school en gaf er thuis zijn eigen draai aan door het toevoegen van appel-perensap in plaats van water. Voor de appelmoes schil je 5 appels (wij kozen Elstar) en snijd deze in stukjes. Voeg 100 ml appel-perensap toe en een eetlepel kaneel. Kook in ca. 10 minuten gaar. Stamp vervolgens fijn tot moes en smullen maar!
01
Snijd de witte kool in vieren. Verwijder de harde kern en de buitenste bladeren. Snijd in dunne reepjes en spoel goed af. Zet een pan op de hoogste stand op de warmtebron en voeg de witte kool toe. Breng aan de kook en zet dan lager.
02
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ca. 4 cm. Voeg toe aan de witte kool en laat ca. 20 minuten gaar koken op een lage stand.
03
Doe heet water in een koffiekopje en wel hierin de nasikruiden.
04
Ondertussen maak je het gehakt klaar. Doe een scheutje olie in de koekenpan. Verwijder de schil van de ui en snipper fijn. Doe hetzelfde met de tenen knoflook en roerbak ze samen in de koekenpan. Voeg een eetlepel tamari (sojasaus) toe en roerbak daarna het gehakt erdoor.
05
Als de groenten gaar zijn kun je het water afgieten. Stamp, zo fijn als je wilt, de groenten en roer de gewelde nasikruiden erdoorheen. Serveer met het gekruide gehakt en zelfgemaakte appelmoes. Eet smakelijk!
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!