Bij stap 5 van het stappenplan mag een omelet als recept niet ontbreken. Deze stap staat helemaal in het teken van eiwitten. Eieren hebben een hoge biologische waarde. Dat wil zeggen dat eiwitten uit eieren bijna volledig gebruikt worden, omdat deze qua structuur en verhouding aan essentiële aminozuren (bouwstenen van eiwit) dichtbij onze lichaamseigen eiwitten komen. Je lijf kan er dus een heel groot deel van gebruiken voor de opbouw.
Eiwitten worden beter opgenomen als je deze combineert met groenten en de granen achterwege laat. Dit recept voor omelet met paprika en courgette is een voorbeeld. Je kunt natuurlijk lekker variëren met verschillende soorten groenten, zoals spinazie, wortel, kool en zelfs rode biet.
Met een mespuntje Harissa kruidenmix krijgt de omelet een beetje pit. Harissa is een Noord-Afrikaans specerijenmengsel en bevat onder andere chilipeper, tomatenvlokken en knoflook. Wil je een omelet die milder van smaak is? Vervang de Harissa dan voor kerriepoeder.
01
Snijd de ui in halve ringen. Fruit aan in een koekenpan op middelhoge stand in een scheutje milde olijfolie, roomboter of kokosolie.
02
Snijd de paprika in reepjes of blokjes en voeg bij de ui. Snijd ook de courgette in blokjes en roerbak 4 minuten mee.
03
Kluts in een kom de eieren met een snufje Harissa kruidenmix (of kruidenmix naar keuze). Giet het eimengsel over de geroerbakte groenten. Plaats een deksel op de pan en laat op middelhoge stand het ei gaar worden. Dit duurt ca. 5 minuten.
04
Breng eventueel op smaak met peper en zout en garneer met platte peterselie.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!