Pastinaakcake

luchtige pastinaaktaart
  • 60 min
  • 9 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Met deze pastinaakcake heb je een voedzaam ontbijt, tussendoortje én lunch te pakken. Wel afwisselen natuurlijk! De naam raad het al. De basis is gemaakt van pastinaak. Het is een glutenvrije cake die erg voedzaam is door de pastinaak, hazelnotenmeel en eieren. De cake is gemaakt met kastanjemeel. Dit is misschien een vreemde eend in je keukenkastje maar ik denk dat je er heel enthousiast van wordt. Kastanjemeel heeft een zoete smaak. Daardoor kun je de toegevoegde suikers achterwege laten.

Wil je de cake maken met een andere meelsoort? Dat kan natuurlijk ook! Voeg eventueel extra zoet toe in de vorm van appel of dadel. Pastinaak heeft ook een zoete, azijnachtige smaak dus als je een paar stappen verder bent voldoet het weglaten misschien al wel. Je kunt altijd nog achteraf een beetje zoet toevoegen door een scheutje honing eroverheen te doen of te kiezen voor zoet fruit.

Ik gebruik meestal een ronde bakvorm van 20cm doorsnede. Je kunt de pastinaakcake ook prima in een andere bakvorm maken. Een cakevorm kan ook. Houd de baktijd zelf goed in de gaten. Als de cake stevig aanvoelt en een satéprikker er schoon uitkomt is de pastinaakcake klaar. Halveer de baktijd als je muffinvormpjes gebruikt.

Ingrediënten voor 12 porties

droge ingredienten

  • 100 gram hazelnotenmeel
  • 100 gram kastanjemeel
  • 15 gram Chinese Vijfkruidenpoeder
  • 2 gram zout

natte ingredienten

  • 4 stuk ei
  • 50 ml olijfolie (extra vierge)
  • 400 gram pastinaak

  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 eetlepel appelazijn

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een bakvorm in. Meng vervolgens in een grote kom de droge ingrediënten door elkaar.

02

Schil de pastinaak en rasp hem fijn.

03

Klop de eieren los in een kom met de olijfolie. Voeg de pastinaak eraan toe.

04

Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten. Voeg daaraan de bicarbonaat toe en giet de appelazijn over de bicarbonaat. Dit begint te borrelen en zorgt voor lucht in de cake.

05

Roer het beslag nog een keer goed door en schep in de ingevette bakvorm. Plaats voor ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Deze komt er dan schoon uit.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een schepje geitenyoghurt (eiwitten)
  • een handje gemengde noten door het beslag (eiwitten en gezonde vetten)
  • vers fruit als garnering (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

168 Kcal

per portie

12,7 g

Koolhydraten

11,6 g

Vet

4,6 g

Eiwit

1,7 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het